Volksverhuizing?
Door: Sjan
01 Oktober 2007 | China, Beijing
Het lijkt alsof er een complete volksverhuizing heeft plaatsgevonden in China. Toen Loes en ik net met onze fietsjes - daarover later meer - langs het Tiananmenplein kwamen, zag het zwart van de mensen. Net een grote mierenhoop! Deze week is een nationale feestweek voor de Chinezen. Wat ze precies vieren, weet ik niet maar dat ze massaal van de ene naar de andere plaats gaan is wel duidelijk. We konden ook geen treintickets boeken voor onze volgende bestemming, Xi'an. Nu hebben we bustickets. Vandaag hoorden we al van twee Amerikanen die ook met de bus gereisd hadden dat ze een busongeluk gehad hadden, dus hopelijk is onze buschauffeur iets voorzichtiger!
Dan over de fietsen. We hebben vandaag voor de derde keer fietsen gehuurd. Het is echt een prima manier om de stad te verkennen en ook heel leuk, ook al heb ik nog geen fiets gezien met versnellingen of licht. Verder moet je heel goed uitkijken want het verkeer is hier waanzinnig en fietsers fietsen midden op de weg, maar we raken er al aardig bedreven in. We sjezen door de stad heen en halen alles en iedereen in.
Vanmiddag fietsten we naar een mooie tempel in de stad toen mijn pedaal ineens raar begon te doen. Ik kon 'm er zo afpakken. Toen zijn we maar een hutong - smal straatje waar de locals wonen - ingelopen om te kijken of iemand ons kon helpen. Liep ik daar te zwaaien met die pedaal in m'n hand, en die Chinezen maar lachen. Uiteindelijk schoot er eentje te hulp. Gereedschapskisten werden ondersteboven gekeerd, hamers en schroeven werden tevoorschijn gehaald en de hele buurt stond inmiddels om mijn fiets heen. Loes en ik kwamen natuurlijk niet bij van het lachen. De fiets was weer gemaakt, maar helaas maar voor even. Drie straten verderop was de pedaal alweer los. Deze keer zochten we maar een 'echte' fietsenmaker op en die ging ons natuurlijk niet gratis helpen. Omgerekend 1,50 euro moesten we betalen voor een nieuwe pedaal. Ik heb de man een bonnetje laten schrijven en dat heb ik later aan de fietsverhuurder gegegeven - en ik kreeg het geld netjes terug! Weer een leuk avontuur meegemaakt!
Vanavond allemaal weer luisteren naar BNN, we denken zelf dat het een erg grappige uitzending wordt! Dikke kus, Loes en Sjan
01 Oktober 2007 - 10:20
Ank:
Ha liefies! Zijn ze aan de andere kant van de wereld en wat doen ze: fietsen! Hahah, je moet wel een beetje integreren. Alhoewel, misschien is het voor de Chinezen zelf ook geen slecht idee om zich per fiets te vervoeren, scheelt een hoop uitstoot, geld én file!
Ben benieuwd naar jullie radio uitzending!
KUS -
01 Oktober 2007 - 13:16
Maris:
Hoi hoi,
Ga vanavond gelijk luisteren!! Ben benieuwd!! Misschien een idee om een tandem te huren... Kan de andere nog altijd doorfietsen..
Dikke kus -
01 Oktober 2007 - 13:44
Rini:
Toch wel behulpzame mensen die Chinezen. Leuk verhaal weer. Spreken jullie inmiddels al een beetje chinees!!
Een fijne en veilige reis naar Xi'an
01 Oktober 2007 - 13:51
Petie:
Wat ons vroeger niet gelukt is gaat je bij de chinezen goed af.Fietsen.Toen je klein was niet te porren om te gaan fietsen.En nu doorkruis je Peking op de fiets.En met wat voor materiaal.Foei dat je dat aandurft.Tja het kan verkeren.Misschien ontdek ik de komende weken nog meer jeugdmissers die nu wel lukken.Fiets ze.Dames vanavond is het weer bnn.Dus,ik ben een en al oor.Het ga jullie wederom goed.De groetjes en xxxxxxxxxxxx -
01 Oktober 2007 - 18:32
Metie:
ha die ladies. ik heb jullie verhaal op BNN gehoord; lekker rochelen en spugen. Zo te horen en te lezen hebben jullie veel plezier. Houen zo. En.....Loes denk aan je bagagekilo's. Ik hoorde op BNN dat jullie de markt leegkochten hahaha.
Nog heeeel veeeeel plezier. DIKKE KUS -
02 Oktober 2007 - 06:21
Ank:
He als jullie trouwens nog molens willen zien, er is deze week een Hollanddorp in Peking, check www.nrc.nl/china!
Ow, kocht trouwens vorige week de yes, stond een heeel leuk verhaal in over een of andere love doctor, ook leuke foto's van leuke meisjes stonden erbij, haha! -
02 Oktober 2007 - 06:38
Paul:
Dames... zijn jullie heel dat eind gereisd om in 1 van de drukste steden van de wereld te gaan fietsen???
Leuk verhaal verhaal erg grappig!
Heb jullie uitzending gemist maar ga m straks weer even downloaden. Ben benieuwd.
Ik ga zo naar ons nieuwe huis die gaat zo gekeurd worden, ben benieuwd wat er uit komt.
Zondag mn verjaardag gevierd, een geweldig mooie digitale spiegelreflex camera gekregen! Echt super! En een kaartje voor het concert van Ub40!!
Het etentje was heel gezellig en erg lekker. Heb je wel gemist hoor Sjan!!
Nou liefjes veel plezier en vermaak jullie nog maar lekker! Wacht weer op jullie volgend avontuur!
Dikke kus en veel liefs uit Utrecht!..X
02 Oktober 2007 - 20:24
Adri:
Zo meiden, op de fiets door de grote stad, met ware doodsverachting. Jullie hebben lef. Die fietsverhuurder zal ook wel gedacht hebben, typisch Hollands, moeten ze die 1,50 nog terug hebben ook, stelletje zuinigerds. Maar ja, je kunt het allemaal maar één keer uitgeven.
Nou Sjan, als je weer terug bent zul je volop noten moeten eten want anders raken we er nooit vanaf, ze blijven maar vallen. Als je daar nog ergens leuke recepten tegenkomt van lekkere gerechten met noten, dan hou ik me aanbevolen.
Hou ons op d ehoogte hoe de reis naar Xi'an is verlopen en hoe het daar was. Ik ben vooral benieuwd hoeveel van die terracottamannetjes ze daar eigenlijk hebben op dit moment.
Veel plezier meiden en tot de volgende keer.
groeten pa -
03 Oktober 2007 - 08:25
Toine:
Hallo dames!
Volgens mij vermaken jullie je wel als ik die radiouitzending zo hoor...
Ik ben zoooooo benieuwd hoe jullie het hebben daar, jammer dat de foto's maar niet willen lukken. Heel veel plezier daar!!!
Dikke kus, Toine -
03 Oktober 2007 - 12:16
Mourad:
Loes en Sjan heb ik jullie al verteld dat jullie zelfs in China er geweldig uitzien. Vooral wanneer je ergens op een druk terras noodles naar binnen slurpt.
Groetjes mourad -
gr -
03 Oktober 2007 - 15:12
De Korvorstjes:
Heee Dame uit Beijing,
Fiesten is ook nisk in het buitenland ehh? =P
Jullie weten toch dat ons kelin landje een echt fietslandje is.. Hahaa..
Jullie kunnen beter de tuc-tuc nemen.
(die chinese fiets-taxi)
Maar lachen blijven jullie wel dus geniet er maar van!!
Xx -
03 Oktober 2007 - 18:06
Ank En Paul:
Ghhhhhhhhhhhhhh... tffffffff.
Hahahah, jullie radiouitzendig was leuk!! Geen Chinezen meer voor de gek houden als jullie afdingen he?! Wel leuke verhalen allemaal! Hier gaat het avontuur ook verder met rotte balken in het nieuwe huis, lekkere champignonen aan de vloer enzo.... maar: komt allemaal goed (hebben alleen ff een eurootje of 10000 nodig dus als je nog wat over hebt?!)! Have fun daar!
kuskus -
03 Oktober 2007 - 20:21
Roos:
He Sjan volgens mij heb jij op de lagere school al een workshop fietsenmaken gehad. Toch wel handig als je wat technisch bent. Ik heb er ook niet veel verstand van hoor.
Geniet ervan, liefs van mama -
05 Oktober 2007 - 07:34
Ninaas:
Leuk leuk leuk jullie verhalen weer!
Nienxx